Włoska przystawka - ANTIPASTO

Podobnie jak w innych krajach, także Włosi mają swoją tradycyjną przystawkę, jest nim ANTIPASTO, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza 'przed posiłkiem'. Zgodnie ze zwyczajami, jest to paleta pełna wędlin, oliwek, serów, grzybów, anchois i marynowanych mięs oraz warzyw, podawanych najczęściej na zimno.



Dokładny skład antipasto różni się jednak w zależności od regionu podawania. Tak też, będąc na południu Włoch, na pewno zostanie podana regionalna wędlina i ryby morskie, natomiast na północy będą to grzyby oraż przetwory z ryb słodkowodnych.

W Restauracji Corleonje i Trzech Papryczkach proponujemy między innymi: salami, prosciutto, bruschettę z pomidorami i grzybami oraz papryczki nadziewane.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Italian Food Kraków © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes